به مناسبت روز جهانی غذا:
آشنایی با نان کامل
بهترین نانی که از ارد گندم میتوان تهیه کرد نان کامل است. نان کامل از آردی تهیه میشود که هر سه بخش دانه گندم سبوس جنین آندوسپرم در آن حفظ میشود و چنین نانی از پروتئین کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار بوده و قادر است بخش بسیاری از نیازهای جامعه به مواد مغذی را تأمین کند.
همچنین نان کامل از منابع اصلی تأمین فیبر است که وجود آن در تضمین کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است.
مصرف غلات کامل کاهش خطر بیماریهای دیابت بیماریهای قلبی عروقی ،چاقی بیماریهای گوارشی مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها را به دنبال دارد اما با وجود فواید بسیاری که نان کامل دارد درصد بالای سبوس گیری و حذف جنین در تولید آرد برای انواع نانهای سنتی و فانتزی رخ می دهد.
در دهه های اخیر مصرف نان سفید افزایش یافته است در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهای مانند سوء تغذیه مشکلات گوارشی بیماری های قلبی عروقی دیابت و چاقی در کشور محسوب میشود مصرف زیاد نان سفید هزینه های بهداشتی و درمانی را بالا میبرد و کیفیت زندگی را کاهش میدهد.
غلات کامل جزء آن دسته از مواد غذایی هستند که میتوانند سبب کاهش خطر بیماریهای مزمن شوند؛ زیرا دارای فیبر ، منیزیم فولات آنتی اکسیدانها ، فیتواستروژنها ، پیریدوکسین و پتاسیم هستند که می توانند سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن غیر واگیر شوند
جایگزینی غلات کامل بجای غلات تصفیه شده به عنوان راهکاری برای حفظ وزن در محدوده طبیعی در نظر گرفته میشود؛ زیرا احساس سیری زود هنگام،کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربیها و کاهش اکسایش لیپیدها را در پی دارند.
یکی از توصیه های مهم و اساسی برای پیشگیری از احتمال ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت نوع دو بیماریهای قلبی عروقی و حتی برخی سرطانها دریافت فیبر کافی با استفاده از غلات کامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات تصفیه شده مانند آرد سفید و کم سبوس است.